Blog

10 zanimljivih stvari koje niste znali o magičnom napitku zvanim ESPRESSO.

ser gilles

 

Espresso sistem je u stvari napravljen sa potrebom da se kafeni napitak napravi za vrlo kratko vreme (espresso na Italijanskom znači momenat), kako bi pravljenje samog espresa bilo kratko koliko i konzumacija istog.

U nastavku ovog članka, pripremili smo vam zanimljive činjenice ali i karakteristike espresa.

 

  1.  Dobar espreso bi trebao da zadrži kasičicu šećera na vrhu kreme jedno 30 sekundi pre nego što krene da pada na dno šoljice.
  2.  Idealno vreme pravljenje espresa je između 25 i 30 sekundi.
  3. Svetski dan espresa je 23. Novembar
  4. Jedna šoljica espresa, zahteva 50 zrna kafe i samo jedno loše zrno može da uništi ukus.
  5.  Espresso sadrži manju dozu kofeine od tradicionalne kafe. Kratko objašnjenje: Espresso je koncentrisana verzija kafe i ima više kofeina ali količina koja se služi u šolji je manja pa samim tim ima i manje kofeina.
  6.  Espresso je izmišljen početkom 1900-ih godina u Italiji tokom industrijke revolucije da bi se smanjile pauze za kafu u toku radnog vremena.
  7. Espresso gubi aromu nakon nekoliko minuta i zato se treba ispiti brzo a ne natenane kao tradicionalnu kafu.
  8. Cena espressa u Italiji je regulisana od strane njihove Vlade: Espresso je vrlo bitan deo Italijanskog životnog stila pa je Italijanska Vlada odlučila da sprovede neka pravila kada su u pitanju cena i vreme ispijanja. U slučaju da želite da posetite Italiju i uživate u dobrom espresu, treba da znate da će vas espresso koštati manje ako stojite za barom umesto da sedite za stolom.
  9. Tehničke karakteristike pravljenja espresa: Standardni uslovi filtriranja espresso kafe su: 7g doze mlevene kafe (0,5 g manje ili više); izlazna temperatura vode u rasponu od 88-94 ° C prema sastavu i stepenu pečenja korišćene mešavine kafe, pritisak vode tokom faze infuzije treba biti od 9 bara (+/- 1); ceđenje treba da traje 25 sekundi (2,5 sekunde manje ili više ) i temperaturu kafe u šolji od oko 67 ° C +/- 3
  10. Karakteristike idealnog espresa:

• Krema: ovo je prva stvar koju vidimo i mora se nalaziti u dobrom epsresu. Idealna krema je u skladu sa ravnom površinom i debljinom od oko 3-4 mm. Trebalo bi da traje 3-4 minuta u šolji, da spreči isparavanje dobrih komponenti kafe I da je lešnik boje sa crvenkastim tonovima i tamno braon linijama.

• Aroma: oslobađanje stotina aromatičnih supstanci pokreće nepogrešiv miris stvarnog italijanskog espresa: uravnotežen i punog ukusa.

• Telo: telo espresso dolazi od ideje o debljini koju prenosi, zahvaljujući prisustvu uljanih emulzija i nerastvornih supstanci (koloida) u ekstrakovanom piću. Visoka, gusta, puna i zaobljena.         Postoji izrazita kiselost koja prenosi ideju o svežini.

• Ukus: savršeni espresso treba da ima odgovarajući stepen ravnoteže i harmonije bez prevelikog specifičnog ukusa. Balansiran ali I postojan ukus.

Rate This Article:
No comments

leave a comment